Mobbing
Mobbing är när någon blir illa behandlad av andra, flera gånger. Det kan vara elaka kommentarer, hot eller andra kränkningar. Ibland är mobbningen brottslig. Du behöver få hjälp om mobbningen inte slutar.
Det man brukar kalla mobbing är ofta kränkningar eller trakasserier. Den kan vara fysisk, psykisk eller verbal.
Vad ska man göra om man blir utsatt för mobbing? Ju tidigare man tar tag i situationen desto bättre.
Om du är vuxen krävs det att arbetsgivaren har ett genomtänkt agerande. Är du utsatt på arbetsplatsen så kanske du överväger att byta arbetsgivare, hälsan är viktigare och blir du svårt utsatt kan ohälsan bli övermäktig. Om du ser mobbing på din arbetsplats ska du rapportera det till ansvarig chef. Chefen är skyldig att agera för att undanröja risk för ohälsa. Hälsan är viktigare än arbetet så det är bättre att ha hälsa än att arbetet förtar dig.
Oavsett om du väljer att byta arbetsgivare eller inte så rekommenderar vi att du söker hjälp att bearbeta dina rädslor så du inte blir fast i ett destruktivt mönster.
Om du är ungdom så behöver du prata med en vuxen – en lärare, kurator eller förälder. Enligt skollagen har man rätt att få hjälp, att bli tagen på allvar och de vuxna är skyldiga att agera direkt. Du behöver inte fundera över var gränsen går för mobbing, säg till så fort du känner dig mindre värd eller sämre behandlad. Det är din rättighet. Det finns inga fördelar med att hålla dina upplevelser för dig själv. Våga prata, trots att du är rädd, med någon du litar på. Och precis som vid vuxenmobbing – ta hjälp för att bearbeta dina känslor! Det går att stärka självkänslan om du får samtalshjälp.
Vi lever här och nu och du är värd att leva ett bra liv! Det är modigt att säga ifrån! Gör det nu!
Coachkonsulten har många års erfarenhet av att stärka vuxna och ungdomar med hjälp av samtal. Boka ett prova-på samtal redan idag.
Kontakta oss för ett första samtal. Varmt välkommen till ett tryggt rum!