Blogg

Prestation och självkänsla

Prestation – Kan din självkänsla bli bättre?

Prestationsinriktad självkänsla eller “Duktig flicka syndrom”, det innebär att man har låg självkänsla som är prestationsbaserad.

Din självkänsla kan påverka av vad du presterar och hur prestationerna erkänns av andra. 

Kan det hända att du överpreseterar och överarbetar uppgifter, ofta, för att du är osäker på om du duger?

Om du inte får feedback på det du gör så är risken stor att du tar på dig för mycket arbete. Kanske har du svårt för att sätta gränser? säga nej till övertid?  Blir ofta orolig och stressad vilket i sin tur kan leda till utmattningsdepression.

Tyvärr så drabbas allt för många kvinnor av så kallat duktig flicka syndrom med sjukskrivning som följd. Och det kanske du känner till att utmattningsdepression kan vara så illa att man inte ens klarar att gå ur sängen, så dessa signaler är viktiga!

Vad kan du göra för att få bättre självkänsla?

 
 • Det du behöver göra är att se vilka mönster som finns i ditt liv och försöka förstå hur det kan ha uppstått.
 • Medvetenhet är första steget till förändring
 • Något som är bra i första steget är att skriva dagbok och reflektera över hur du ser på dig själv och bli medveten om hur tankarna påverkar dig.
 • Fokusera på det du gör bra istället för det som upplevs som negativt
 • Om du inte får feedback, be om positiv feedback
 • Vad är god självkänsla?
  En god självkänsla betyder att du vet vem du är, att du står upp för dig själv, accepterar dig själv och har självrespekt.
 • Våga sätt gränser och lyssna till din inre kompass som du följer. Andra kan känna sig trygg i ditt sällskap och du får då också energi att lyssna på andra. Här är det också viktigt att fundera på vilka behov DU har!

Har du tänkt på att ett NEJ är ett JA till något annat! läs det en gång till! Ett nej är ett ja till någonting annat!

Prestation -Trygg med vem du är?

 

Man kan säga att den goda självkänslan är som ett inre ankare som gör dig tung i botten och du känner dig trygg med vem du är – du är snäll mot dig själv.

Om du är trygg med vem du är…

 • ser du till att dina behov blir tillfredsställda och du sätter även gränser mot andra.
 • accepterar du dig själv med både dina framsidor och baksidor. Du får ha en dålig dag utan att du känner skuld. Du ställer också rimliga krav på dig själv.

Prestation – Vad behöver jag just nu?

 

En fråga som är bra och som du kan behöva ställa dig själv flera gånger om dagen (för att lära känna dig själv och dina behov) är -Vad behöver jag just nu?

Vad behöver jag just nu? Lyssna på svaret som du har inom dig – det är en bra början!

Sluta Jämföra dig med andra

 • Sänk kraven på dig själv (och kanske på andra)
 • Vad är det värsta som kan hända om du inte presterar bäst?
 • Stanna upp – Sänk axlarna och ta några djupa andetag!
 Om du känner igen dig i något av detta och känner att nu vill jag ta tag i detta och göra en förändring? Så hör av dig så bokar vi in ett första samtal. Första samtalet är utan kostnad om du sen bokar fler samtal.
 

Varmt välkommen till första dagen på resten av ditt liv!

Kontakta oss redan idag, klicka här

Med rätt hjälp är allt möjligt!

Vi erbjuder nu även coaching via telefon. Det fungerar alldeles utmärkt med coaching på distans. Så tveka inte att kontakta oss även om du inte kan ta dig till Stockholm. 

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer om vår integritetspolicy här