Blogg

Relationer

 

Relationer


Relationer – Upplevelse av balans

Alla relationer (man-kvinna, kund-säljare, chef-anställd, kompis-kompis, syskon-syskon) bygger i grund och botten på att det finns ett utbyte av att ”ge” och ”få”.

Ett flöde av att Ge och Få och en upplevelse av att det finns en balans är a och o för att få en bra fungerande relation.

Om balansen rubbas så går relationen sönder.

Hur kan det vara?

Även om vi faktiskt försöker ge den andre vad hen behöver så vet vi ofta för lite om vad det är hen egentligen vill ha.

När vi gissar oss fram är det bara en del av allt det som “hamnar rätt”. Om jag själv inte är tydlig i att visa vad jag behöver riskerar jag dessutom att själv “gå back”. Jag upplever snart att jag får allt mindre trots att jag ger allt mer. Det är i den här situationen vi säger till våra vänner: “Jag gjorde allt för att vara hen till lags, men det spelade ingen roll hur mycket jag gav – jag fick aldrig något tillbaka!”.

En annan variant är att när vi upplever att vi får mindre av den andre så är det lätt gjort att vi stryper vårt eget “givande”.

Om detta sker, då är den onda cirkeln igång. När ”konflikten” är igång kan det vara svårt att vända processen.

Vad kan vi göra?

Om, istället båda parter berättar för varandra vad de behöver och lyssnar på vad den andra behöver. Ja då slipper båda gissa sig till vad den andra behöver och den onda cirkeln bryts.

Här kan hända att ”behovet av att försvara sig” är ett stort hot!

Det är viktigt att komma ihåg att det är lika fel att bara lyssna på den andres behov, som det är att bara försöka förklara sina egna behov.

Bra fungerande kommunikation är som en dans där man växlar om att föra och följa.

Vill du veta mer om hur ni kan få kommunikationen att flöda bättre i er relation? Då föreslår jag att du bokar ett prova-på-samtal för att se hur och på vilket sätt det behövs. Maila till anna-lena@coachkonsulten.se

 eller kontakta oss här

Med rätt hjälp är allt möjligt!

Vi erbjuder nu även coaching via telefon. Det fungerar alldeles utmärkt med coaching på distans. Så tveka inte att kontakta oss även om du inte kan ta dig till Stockholm. 

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer om vår integritetspolicy här