Stress och oro

Stress och oro

…Är en känsla som många kan känna igen och den känslan kan infinna sig när som helst i livet. Förenklat kan man säga att stress skapas när kraven från oss själva eller omgivningen inte är i harmoni.

Det finns många olika typer av stress. För lite tid, relationer som inte är bra, problem med ekonomi, brist på kontroll, teknisk och kroppslig stress. Känslan av stress kan bero på många saker, och är individuell. 

Har du t.ex. en kronisk smärta, sover dåligt och också har problem med ekonomin, ja då behövs inte mycket för att få bägaren att rinna över.

stress och oro

Stressen är ständigt på

Idag stänger vi sällan av vår stressknapp, utan stressen är ständigt på och kroppen är i stand-by-läge.

När du känner dig stressad så börjar stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol att tillverkas och förs ut i kroppens system. Om kroppen känner sig hotad av något eller någon aktiveras kroppens flight, fight och freeze system. Det som då händer är att din hjärtfrekvens ökar, andningen förändras, du får spända muskler, din puls ökar och blodtrycket påverkas. Så om stressen inte får stängas av ibland och kroppen inte får återhämta sig, finns risk för att vi blir sjuka.

Stress och oro historiskt sett

Stress är från början en nödvändig reaktion för att överleva i en utsatt situation. 

Kroppen och hjärnan reagerar på samma sätt nu som den gjorde på stenåldern. Skillnaden är att idag är det inte så stor risk att du blir överfallen av en björn utan idag är stressituationer inte lika påtagliga och försvinner inte lika lätt som efter en strid under stenåldern. 

Under stenåldern slog stressen på när vi stred mot björnen, och stängdes av när den var fälld, bortjagad eller vi själva gömt oss i säkerhet. 

Följder

Långvarig, kvarstående stress kan göra att du får hormonstörningar, övervikt, ökad risk för hjärtinfarkt, huvudvärk och yrsel, magkatarr, sömnbesvär, försämrat minne, ökad risk för missbruk, sänkt immunförsvar bl.a. och pga detta kan du få psykiska reaktioner som ilska och irritation, oro och depression.

Hur du kan skapa återhämtning och balans i livet?

När vi aktiverar lugn och ro-systemet, så bildas välbefinnande-hormoner i kroppen såsom Oxytocin och Endorfiner.

Det som kan ge oss vila, återhämtning och därmed lugn och ro, är bl.a. massage och beröring, meditation, avspänning, positivt tänkande, fysisk aktivitet och naturen.

Och som stöd på vägen...

…så rekommenderar jag dig som läser det här att avsätta tid för coaching. Coaching vid stress är ett effektivt verktyg för dig och hjälper dig att ta nya steg och nå ett liv i balans och harmoni.

Coaching ger dig perspektiv och vägleder dig till dina nödvändiga steg för ett liv i balans.

Hör av dig för vägledning eller boka en tid!

Första samtalet är utan kostnad.

Varmt Välkommen!

Har du frågor? eller vill boka ett prova-på samtal?

Nu erbjuder vi även coaching via telefon och Skype.

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer om vår integritetspolicy här